Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La guerra a Ucraïna entra en el seu quart any de destrucció deixant més de 400.000 víctimes al país.

Publicat el

El 24 de febrer van fer tres anys de guerra a Ucraïna, tres anys en que la ciutadania de Lleida i les organitzacions socials de la ciutat cridaven un alto el foc, el retorn a la taula de negociació i la prohibició de totes las armes nuclears.
Restes d'un bombardeig en Járkov. El Confidencial (Reurers/Viacheslav Ratynskyi).
Restes d'un bombardeig en Járkov. El Confidencial (Reurers/Viacheslav Ratynskyi).

Enmig d'una destrucció massiva de ciutats i pobles, amb bombardejos continus i atacs amb míssils per tot el país, el futur de milions de persones desplaçades segueix marcat per la incertesa. Mentre la guerra continua, les condicions humanitàries continuen sent precàries dins d'Ucraïna. Segons les últimes dades de l'ACNUR, la guerra ha provocat més de 6,5 milions de persones refugiades registrades a diferents parts del món, més de 14,6 milions de persones necessiten assistència humanitària urgent a Ucraïna, i més de 3,5 milions estan desplaçades dins del propi país.

Tot i tenir la mirada en les negociacions per posar fi a la guerra, que estan previstes per aquest 2025, la incredulitat i la possibilitat que finalitzin les hostilitats a curt termini es veuen lluny de compliment.

Com sempre, qui més pateix l’efecte devastador de tot tipus de conflicte bèl·lic és la població. Ciutats senceres destruïdes, milions de persones que s’han vist obligades a abandonar les seues llars. La societat de Lleida està compromesa amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, manifestant de forma constant el nostre rebuig a la guerra.

En un context de patiment extrem de la població civil, es fa necessari atendre les necessitats humanitàries de les persones víctimes del conflicte armat a Ucraïna i es fa necessari, més que mai, recordar que les principals víctimes de les guerres son la ciutadania.

A pocs dies de la celebració a la Ciutat i als centres escolars del DENIP, Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, que propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau, condemnem tota la violència infringida contra la població civil i ens sumem a la crida de les organitzacions internacionals humanitàries que exigeixen el compliment del dret internacional humanitari, la protecció dels drets humans per part de les dues parts enfrontades i el cessament de les hostilitats amb un alto el foc.

No podem acceptar que les disputes es resolguin mitjançant el recurs de les armes, les bombes i les matances. És un camí sense retorn que deixa els països, però sobre tot a les persones, en una situació de desprotecció, de desolació i d’injustícia.

La guerra és una derrota de la humanitat.