Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pressupost 0,7%

El 0'7% és el percentatge del Producte Nacional Brut (PNB) que cada país destina a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) dels països empobrits fixat a l'acord de les Nacions Unides de maig de 1972.

Sorgeix dels informes de l'ONU sobre la desigualtat cada vegada més creixent entre els països rics, especialment Europa Occidental i els Estats Units, i els països menys desenvolupats.

La proposta de destinar un % del PNB dels països rics com a AOD als països del Sud es remunta a finals de la dècada dels quaranta i principis dels cinquanta, quan diversos informes de l'ONU van quantificar les necessitats de capital dels llavors anomenats països en vies de desenvolupament.

La història del moviment del 0,7 té anys d'existència, però la creació de la Comissió a Lleida, com en moltes ciutats de l'Estat, es produeix l'any 1994, a través de l'acampada a la rambla Ferran, amb la finalitat d'exigir a les diferents administracions la cessió del 0,7% dels seus pressupostos a AOD per als països empobrits econòmica i socialment, és a dir, exigint el compliment de la Resolució 2626 (XXV).

El compromís de la Comissió del 0,7% de les Terres de Ponent tenia l'objectiu d'accelerar l'eradicació de la pobresa i de la pobresa extrema mitjançant l'articulació d'un desenvolupament sostingut extensible a tots els ciutadans i ciutadanes del planeta, convençuts que aquests canvis havien de generar una major qualitat de vida per a tothom.

Aquest repte va potenciar que les institucions públiques, en el nostre cas els ajuntaments de les Terres de Ponent, així com les administracions presents al territori, col·lectius professionals, empreses i tota la ciutadania general, treballés per dedicar el 0,7% dels seus pressupostos a la cooperació amb els països empobrits econòmica i socialment.