Teixint nova ciutadania
En els darrers anys Lleida ha viscut l’arribada de persones d’arreu del món, aquest fenomen ha significat l’aparició d’un nou moviment associatiu, el protagonitzat pels col·lectius de persones migrades.
Tanmateix, les noves associacions tenen necessitats específiques que cal abordar per afavorir llur consolidació i incorporació al teixit associatiu de la ciutat. Per això, des de l’Ajuntament es planteja la necessitat d’aprofundir en la capacitació de membres d’entitats de nous veïns i veïnes en la gestió associativa, en l’estructura interna i externa de les entitats, en l’organització d’activitats i execució de projectes.
Aquesta proposta s'inclou Teixint nova ciutadania s’inclou dins del Programa de Nova Ciutadania, 2009-11 de la Paeria.
La perspectiva en que orienta el projecte és el treball comunitari que es fonamenta en els següents principis:
- L’acció comunitària pretén crear espais de corresponsabilitat entitats-administració.
- La potenciació i el treball amb xarxes és la metodologia d’intervenció.
- Voluntat de proactivitat,
- Projectes conjunts entre varis actors de la xarxa.
- Enfortiment de les entitats per a la resolució de les seves necessitats.
- En general l’acció comunitària pretén millorar la qualitat de vida de la ciutadania i la cohesió social.
Les fases per les quals va anar passant durant la seva formulació, són:
- Primera fase: Coneixement del panorama associatiu de la ciutat.
- Segona fase: Organització d’un grup de treball amb representants de 20 associacions. L’objectiu és elaborar una proposta d’actuació per enfortir les dinàmiques associatives del nou veïnat i, preparar una estratègia comuna pel foment de la cohesió social a la ciutat.
- Tercera fase: Es va celebrar la jornada “Teixint Nova Ciutadania”, el dissabte 5 de novembre de 2011. Es va treballar per crear espais de participació i comunicació dels diferents membres de la associacions amb l’objectiu de reflexionar i debatre sobre el paper d’aquestes dins del teixit associatiu del municipi de Lleida.
Actualment, també gestiona tot el contacte amb els diferents col·lectius de persones migrades a la ciutat. Es realitza un seguiment de les associacions, oferiment de recursos i reforç de capacitats. Hi ha més de 60 entitats, organitzades en el Fòrum Ciutadà per la Cohesió Social (FOCCS). Es treballa de forma coordinada amb el FOCCS i, tota l’estratègia versa sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible.