Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

20J - Dia Mundial de les Persones refugiades

Publicat el

Un acte commemoratiu en xarxa entre les entitats locals que treballen en l'àmbit del refugi a Lleida

Ahir 20 de juny es va commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades amb l’objectiu de visualitzar i reconèixer la situació de desemparament i violència que viuen moltes persones arreu del món: desplaçades forçoses, sol·licitants d’asil, retornades i apàtrides. L’efemèride va ser promoguda per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2001 per commemorar el 50è aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats del 1951.

Durant la tarda, es van repartir "maletes amb història" per tot l'eix comercial amb la voluntat de sensibilitzar el públic que allà es trobava. Un cop a plaça Paeria, amb les maletes recollides pels i les vianants, a l'acte hi van participar les entitats Amnistia Internacional, Nditiguia i Oxfam Internacional llegint comunicats a favor de la defensa de Drets i demanant explicacions pels assassinats a Melilla 2022 i a Grècia 2023; el Centro latinoamericano, Lleida pels Refugiats, Sàhara Ponent aportant històries de vida; VinyArtístics llegint el poema "Refugees" i la coral Shalom amb la cantata "Desplaçades", sobre els desplaçaments forçosos infantils.

              

Cada any milions de persones es veuen obligades a deixar els seus països, casa seva, i buscar refugi fugint de conflictes, violència, la violació de Drets Humans (DH), persecució o desastres naturals. El nombre de persones desplaçades ha seguit augmentant en el darrer any fent evident la necessitat d'ajuda humanitària a nivell global. Actualment es calcula que al món hi ha més de 80 milions de persones que han hagut de fugir per conflictes bèl·lics, per les conseqüències del canvi climàtic, perseguits per motius polítics, religiosos o socials, o per greus violacions dels seus drets fonamentals. Segons dades de l’Agència de l’ONU per als Refugiats, l’ACNUR, gairebé el 50% són menors de 18 anys. A més, 48 ​​milions corresponien a desplaçats i desplaçades interns/es; 26'4 a persones refugiades i 4'1 a persones sol·licitants d'asil. El nombre global de desplaçats i desplaçades forçoses continua pujant respecte als darrers anys.