Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentació de l'informe "Mujeres Inkal Awá caminando la palabra. Por un buen vivir libre de violencias de género en Colombia"

Publicat el

Una crida a la resistència i a favor de mantenir el "buen vivir"

En el marc del la 16a edició del CINEMÓN 2022 Colòmbia per la pau i els DH des de la diàspora, el passat divendres 1 de juliol vàrem iniciar el Cicle amb la presentació de l'informe "Mujeres Inkal Awá caminando la palabra. Por un buen vivir libre de violéncias de género", per part de l'OADPI (Observatori per l'Autonomia i els Drets dels Pobles Indígenes de Colòmbia).

Durant la jornada vàrem gaudir amb la presència de l'antropòloga Núria Morelló, qui va presentar la feina feta en aquest informe; la politòloga Alejandra Vallbuena, donant a conèixer els conceptes del "buen vivir" i la dinàmica del poble indígena Inkal Awá; i seguidament amb la intervenció en connexió on-line a Tumaco (Colòmbia) amb les lideressis indígenes Claudia i Lady.

Ambdues lideressis van explicar les estratègies de resistència de la Comunitat enfront el conflicte armat dins el seu territori, i les seves conseqüències en relació al gènere. Cal recalcar que, el territori Inkal Awà és estratègic per l'espai, els recursos i les fronteres amb d'altres països que són una crida per activitats pròpies de multinacionals, narcotràfics, i altres actes il·lícits, i on per tant conflueixen fins a 13 grups armats diferents. La Unitat del Poble els fa resistir a aquestes violències, a l'espera de noves i renovades actuacions de protecció per part del nou govern colombià.

Una xerrada interessant on, els i les assistents coincideixen en que cal aprendre molt sobre el seu "Katsa Su" o "buen vivir" en coherència amb l'entorn, la Comunitat, la natura, els essers que hi conviuen i els antepassats i antepassades.