Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

DENIP 2024

Publicat el

Un any més, els centres educatius de Lleida treballen per la No Violència i la Pau a través del DENIP amb un exercici divulgatiu dels conflictes actius arreu del món!

Des de la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida i la Regidoria de Lleida s'inicia aquesta setmana el treball amb els centres educatius per a la commemoració del Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP)!

Es preveu que més de 500 infants participaran a l'activitat, que tindrà la seva culminació final el proper dia 30 de gener.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, el Pla Educatiu d’Entorn i el suport de diferents entitats i ONGD i centres educatius de la ciutat de Lleida, impulsem una proposta educativa amb l’objectiu que el DENIP “surti al carrer”. Una mostra més que Lleida és pionera en el treball en xarxa entre agents per aconseguir una ciutat Educadora. Treballem de forma transversal en temes de cooperació i solidaritat, i concretament en projectes tant importants d’Educació per la Transformació Social com el DNIP.

La temàtica que s’aborda aquest any i sobre la que giraran les activitats és la resolució pacífica dels conflictes actius arreu del món amb la iniciativa "Mirades al món: un recorregut pels conflictes actius". Els actes previstos per a Lleida el 30 de gener son:

 

  • A les 10.00h, escoles i instituts de la ciutat del barri de la Bordeta, a través del Pla educatiu d’Entorn elaboraran una instal·lació artística de forma col·laborativa per reivindicar les víctimes infantils causades pels diferents conflictes bèl·lics arreu del món. Un prendre consciència del què representa el gran número de víctimes que causa la guerra, i que aquest no només és un número. L’acció, que tindrà lloc a la plaça Sant Jordi de la Bordeta amb tots els centres escolars del barri, és el resultat del treball iniciat a les aules. 

 

  • A les 18h es presentarà, a l’Orfeó Lleidatà, el curtmetratge on els nens i les nenes de diferents centres educatius de la ciutat de Lleida explicaran allò què saben sobre els conflictes armats treballats a les aules amb la Guia "Mirades al món: Un recorregut pels conflictes actius".

 

La proposta DENIP 2024 està dirigida a centres educatius de primària i secundària, i consta de 3 fases:

Fase 1 d'enviament als centres educatius un dossier que inclou informació detallada de 5 dels molts conflictes actius al món: Sàhara, Síria, Colòmbia, Palestina i Ucraïna. L'objectiu de la guia és fomentar el coneixement dels conflictes existents al món i destacar la importància de la resolució  pacífica com a valor fonamental per a la convivència global, així com una proposta d'activitats per a implementar a les aules.

A més, s'ofereix l'oportunitat de sol·licitar la participació d'una Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) vinculada a cada àmbit per a que vagi als centres educatius i expliqui els conflictes. Aquestes entitats son Sàhara Ponent, Lleida pels Refugiats, Unint Cultures, ICIP i Associació d'Ucraïnesos de Lleida. Iniciem ara el DENIP amb l'apropament de les ONGD als centres educatius! Podeu consultar la Guia aquí

Fase 2 en col·laboració amb Lleida Televisió, s’enregistrarà un programa amb la participació de l’alumnat dels centres educatius participants. Seran els nens i les nens de les diferents escoles de Lleida qui ens explicaran què han après i que coneixen sobre els conflictes que hi ha al món. Aquest programa posarà en relleu els joves com a protagonistes, donant-los l'oportunitat de compartir les seves percepcions, aprenentatges i idees sorgides dels tallers educatius així com les seves perspectives sobre la cultura de la pau i les conseqüències dels conflictes globals.

Fase 3 una presentació pública el dia 30 de gener, a les 18h, a l’Orfeò Lleidatà, del curtmetratge on els i les nens de Lleida expliquen el 5 conflictes que s’han treballat. El curtmetratge s’ha fet en col·laboració de l’alumnat dels centres educatius de Lleida: Escola Països Catalans, Institut Escola Torre Queralt, Escola El Vilot ZER Ponent, Col·legi Lestonnac, Escola Parc de l'Aigua i Escola Magí Morera i Galícia. Podeu consultar el Cartell aquí.

Fase 4 el DENIP surt a les places en col·laboració amb els centres educatius del barri de la Bordeta, la Regidoria d’Educació i el Pla d’entorn.

  

En resum, el DENIP 2024 pretén ser un exercici de consciència, i també d’incidència i reivindicació de la pau, a partir del treball en xarxa entre entitats, escoles i administració, com a eina per a l’Educació per la Transformació Social i per a la sensibilització de la societat.