Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Israel declara l'estat de guerra, arran un atac palestí

Publicat el

Escalada única d'hostilitats entre Israel i Gaza el passat 7 d'octubre

L'escalada de violència de dissabte 7 d'octubre va començar amb el llançament de coets per Hamàs contra Israel i amb una operació sense precedents dels combatents contra el sud d'Israel. Segons el Ministeri de Salurt Palestí, l'atac de represàlia d'Israel contra Gaza ha causat com a mínim 232 morts i gairebé 1.700 persones ferides. Els mitjans de comunicació israelians han reportat com a mínim 250 morts i el Ministeri de Salut israelià ha informat més de 1.500 persones ferides en atacs de grups armats palestins.

És urgent abordar les causes estructurals d'aquests cicles de violència repetits. Per això cal respectar el dret internacional i posar fi als 16 anys de bloqueig il·legal d'Israel sobre Gaza i a tots els altres aspectes del sistema d'apartheid imposat per Israel a totes les persones palestines.  

Algunes dades per contextualitzar:

Des del 2007, Israel ha imposat a la Franja de Gaza un bloqueig aeri, terrestre i marítim que castiga col·lectivament tota la seva població.

El 2021, la Cort Penal Internacional va obrir una investigació sobre la situació a l'Estat de Palestina. El seu mandat inclou crims de dret internacional comesos per totes les parts en enfrontaments actuals, així com el crim de lesa humanitat d'apartheid contra les persones palestines.

Al seu informe de febrer de 2022, Amnistia Internacional va exposar com les forces israelianes havien comès a Gaza (així com a Cisjordània i Israel) actes prohibits per l'Estatut de Roma i la Convenció sobre l'Apartheid, com a part d'un atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil amb l'objectiu de mantenir un sistema d'opressió i de dominació sobre els palestins, constituint així el crim de lesa humanitat d'apartheid. Al juny de 2023, Amnistia Internacional va publicar la seva investigació sobre l'ofensiva del maig contra la Franja de Gaza, en què concloïa que Israel havia destruït il·legalment habitatges palestins, sovint sense necessitat militar, en el que equival a una forma de càstig col·lectiu contra la població civil.