Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ucraïna, un any en guerra

Publicat el

Un any en que la ciutadania i les organitzacions socials de Lleida cridaven un alto el foc, el retorn a la taula de negociació i la prohibició de totes las armes nuclears.

Precisament fa una setmana recordàvem que feia 20 anys de les manifestacions més multitudinàries que ha viscut la nostra ciutat, les manifestacions del No a la guerra. Un clam unànime que unia als Lleidatans i Lleidatanes amb un missatge comú: la Pau. Una Pau que sembla que no acaba d’arribar mai, que està amagada darrere de murs de vergonya i que està emmascarada en múltiples crisis.

 

La guerra d’Ucraïna ha provocat xifres esfereïdores, amb 240.000 víctimes del conflicte, on un 40% de la població del país necessita ajuda. 9,3 milions de persones amb necessitats alimentàries o de subsistència, 14,5 milions requereixen assistència en matèria sanitària, mentre que gairebé 5 milions d’infants depenen d’ajuda per poder seguir estudiant. Tot això en un context en el qual agències internacionals i ONG s’esforcen per brindar col·laboració de tot tipus davant de les escasses esperances que hi hagi una resolució política a curt termini.

 

Com sempre, qui més pateix l’efecte devastador de tot tipus de conflicte bèl·lic, és la població. Ciutats senceres destruïdes, milions de persones que s’han vist obligades a abandonar les seues llars. L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) parlava de més de 5,3 milions de persones desplaçades internes, a qui caldria sumar 8 milions de persones refugiades a altres països, segons ACNU.

 

La invasió de Rússia a Ucraïna constitueix una clara violació del dret internacional, però també una vulneració constant dels Drets Humans a totes les persones que estan patint els efectes de la Guerra.

 

No podem acceptar que les disputes es resolguin mitjançant el recurs de les armes, les bombes i les matances. És un camí sense retorn que deixa els països, però sobre tot a les persones, en una situació de desprotecció, de desolació i d’injustícia. La guerra és una derrota de la humanitat.

La resposta local davant la guerra a Ucraïna ha mostrat el gran compromís de la població i les institucions de Lleida, però també de Catalunya amb la cooperació i la solidaritat. Es per això que avui aquí mostrem tota la nostra solidaritat amb el poble ucraïnès i amb les víctimes de les més de 30 guerres i conflictes armats que hi ha actualment al món, silenciats, condemnats a l'oblit.

 

Aquí és on actors com el municipalisme solidari hem d'actuar, allí on gairebé no mira ningú. Tenim l'obligació de respondre i fem una crida a la Pau, a la justícia i a la resolució dels conflictes de forma pacífica. De continuar lluitant per la defensa dels Drets Humans, perquè els Drets Humans no tenen nacionalitat, perquè totes les persones del món tenen dret a viure una vida digna, una vida lliure de violències.