Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ciutats pel Comerç Just (projecte)

Per aconseguir que les institucions públiques catalanes augmentin el seu compromís amb un model econòmic internacional fonamentat sobre principis de justícia social impulsem de la mà d’Ideas el projecte Ciutats pel Comerç Just: municipis en xarxa per una justícia global i sostenible. 

Una Ciutat pel Comerç Just és un municipi que apropa la realitat dels petits grups productors i els productes de Comerç Just a la ciutadania a través del sector públic, els comerços i restaurants, empreses, escoles i teixit associatiu.

L’any 2001 la ciutat de Garstang al Regne Unit es va autoproclamar primera Ciutat pel Comerç Just del món. Anys abans, un grup de voluntaris i voluntàries d’aquesta localitat es van mobilitzar per garantir que el comerç just fos present en les seves cafeteries, restaurants i escoles.

Des d’aleshores més de 2.000 municipis de tot el món han aconseguit el títol de Ciutats pel Comerç Just, i 33 països s’hi han involucrat. A Espanya un total de 18 localitats ja formen part del projecte. És des de 2024 que Lleida treballa per poder esdevenir Ciutat pel Comerç Just. Aquí podreu consultar els requeriments detallats a través del Manual per a la Campanya Ciutats pel Comerç Just.

Es tracta de 5 criteris de compliment:

Criteri 1: Compromís institucional i iniciatives de compra pública ètica.
El primer criteri tracta de garantir el compromís institucional de les autoritats locals de posicionarse políticament i promoure el comerç just. Al Ple de 29 de novembre de 2024 s'aprovà la moció del Comerç Just, presentada per Caritas Diocesana de Lleida i Oxfam Intermón Lleida. Podràs revisar la moció aquí.

Criteri 2: Accessibilitat a productes de comerç just.
El comerç just és possible gràcies al suport de les persones consumidores. Per això, és essencial que aquestes disposin de suficients punts d’accés a productes de comerç just perquè, com a mínim, tinguin l’opció de consumir-los. Des de Lleida, i en col·laboració amb la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats, es treballa per tenir aquest mapatge que faciliti informació sobre punts de venda a la ciutadania.

Criteri 3: Compromís del sector empresarial, organitzacions de la societat civil i la comunitat educativa.

Els agents empresarials i les organitzacions de la societat civil juguen un paper essencial en l’economia. Qualsevol canvi en la seva gestió que millori la seva responsabilitat social pot generar un impacte positiu sobre la societat i el medi ambient que contribueixi a un desenvolupament sostenible. Des de Lleida apropem els conceptes i les dinàmiques en comerç just al sector empresarial, organitzacions de la societat civil i la comunitat educativa.

Criteri 4: Accions de comunicació i sensibilització adreçades a la ciutadania en general.
La mobilització social permet accelerar els canvis en el nostre model de relacions econòmiques i socials afavorint un món més just, solidari i sostenible. Les accions adreçades a informar la ciutadania sobre la realitat global permeten generar consciència crítica que produeix canvis en les decisions individuals i col·lectives i facilita avenços en les polítiques públiques, la gestió empresarial o els hàbits quotidians. Des de Lleida, i en col·laboració amb les entitats coorganitzadores, es dissenyen e implementen accions de sensibilització en comerç just dirigit a la ciutadani.a Podras conèixer la Fira #JoTrio a la nostra web. 

Criteri 5: Creació i coordinació d’un grup promotor o de treball local.
La coordinació entre els diferents agents locals permet generar més sinergies i, per tant, augmentar l’impacte de les accions desenvolupades; això s’aconsegueix fent convergir els interessos comuns i els recursos disponibles. Així, un Municipi pel Comerç Just ha de disposar d’un grup
promotor que faciliti un espai d’intercanvi i coordinació participat per associacions, empreses, entitats de sector públic, centres educatius i persones a títol individual que impulsin i supervisin la marxa de totes les accions dutes a terme a la localitat. Des de Lleida el grup motor està format per personal tècnic de Càritas Diocesana de Lleida, personal tècnic d'Oxfam Intermón Lleida i personal tècnic de la Regidoria de Cooperació de l'Ajuntament de Lleida.