Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Inundacions a Líbia

DES DE L'AJUNTAMENT DE LLEIDA ENS SUMEM A LES MOSTRES DE SUPORT I DE CONDOL A LES VÍCTIMES AFECTADES DE LA TRAGÈDIA

El passat diumenge 10 de setembre, la tempesta “Daniel” ha deixat, segons últimes informacions: 11.300 persones mortes i més de 10.000 persones desaparegudes a l'extrem oriental de Líbia.

 

Les dues presses que abastien d’aigua al municipi de la ciutat de Derna, es van enfonsar a causa de les pluges torrencials i van provocar les inundacions alliberant 33 milions de metres cúbics d'aigua i destruint tot el que es trobava al seu pas. La ciutat de Derna s’ha vist arrasada i ha desaparegut una quarta part, s’han destruït zones residencials senceres i bloquejat carreteres. Altres localitzacions que es van veure afectades són Al-Marj i Bengasi. L'embassament de la zona muntanyosa d'Al-Bayda es va desbordar i d'altres van rebentar.

 

bbc.png

Tot i que a la ciutat de Lleida no tenim associacions de persones originaries de la zona afectada, son moltes persones les que estan patint els efectes de les inundacions i a qui volem donar suport.

 

Actualment, des de la cooperació Catalana es recomana no fer una Crida d’emergència davant les inundacions de Líbia. Els motius principals són que, ni el Fons Català de Cooperació ni cap dels seus socis, han treballat a Líbia i per tant no poden intervenir amb entitats fiables que ja estiguin presents a la zona. No hi ha interlocutors oficials, ni  entitats locals amb capacitats instal·lades per respondre a l’emergència, ni actors humanitaris presents a la zona.

 

A més a més, el context polític és altament complex: hi ha dos Governs nacionals, un de reconegut a l’Oest i un govern no reconegut a l’Est, on ha impactat el cicló Daniel.

 

En plena campanya pel terratrèmol al Marroc del passat 8 de setembre, la Cooperació Catalana i el Fons Català de Cooperació, del qual l’Ajuntament de Lleida n’és membre fundador, veu molt difícil poder mobilitzar recursos suficients per respondre amb oportunitat i efectivitat a la crisi del cicló Daniel a Líbia.

 

En aquest context, es recomana prioritzar la Crida d’emergència per Marroc. Concentrar esforços per tal que la Campanya de Marroc tingui impacte i hi puguem donar continuïtat un cop passat el primer moment d’urgència, en clau de reconstrucció post emergent. Aquest episodi, com molt dels altres que estem vivint en els ultimes mesos, ens demostren, una vegada més, el gran impacte que té l'emergència climàtica en les poblacions del món, especialment les més vulnerables.