Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Terratrèmol Marroc

CRIDA D’EMERGÈNCIA PER A LA POBLACIÓ VÍCTIMA DEL TERRATRÈMOL AL MARROC Les organitzacions humanitàries estan donant suport als esforços de resposta immediata urgent. Davant aquesta situació d'emergència, i amb l'objectiu de ser resolutives, us deixem una sèrie d’informacions i d’enllaços que creiem que poden ser d’utilitat.

Divendres 8 de setembre un terratrèmol  de magnitud 6.8 a l'escala Ritcher, va sacsejar al Marroc. El sisme es va començar a notar a prop de les 23h a la ciutat de Marràqueix i es considera un dels terratrèmols més forts que s’han registrat al país.

L'epicentre del sisme va tenir lloc a Ighil, una població situada a uns 80 quilòmetres de la ciutat de Marràqueix, però també va afectar a altres ciutats en menor intensitat com Rabat i Casablanca.

Segons les últimes xifres aportades pel govern del Marroc, la xifra de morts ocasionats pel terratrèmol ha superat els 2.862 i en gairebé 2.562 ferits.

Les carreteres i vies de comunicació estan bloquejades i impedeixen que les ambulàncies arribin fins als ferits, i mentre els veïns i les autoritats s'afanyen per retirar la runa, les tasques de rescat i socors resulten difícils a causa del terreny muntanyós, el risc d’esllavissaments de terra i les grans distàncies.

terratremol.jpeg

En aquest primer moment, les organitzacions humanitàries estan donant suport als esforços de resposta immediata urgent. Davant les devastadores conseqüències del terratrèmol, i la situació d'emergència humanitària a la zona, i amb l'objectiu de ser resolutives,  us deixem una sèrie d’informacions i d’enllaços que creiem que poden ser d’utilitat, però sobre tot recordar que es desaconsella recollides de material.

Tot i que les accions neixen de la bona fe i l’admirable solidaritat ciutadana, no sempre tenen un impacte positiu. Un dels perills d’aquestes campanyes és que el volum de la donació sigui tan elevat que acabi sent difícil de gestionar i sigui un destorb per les organitzacions humanitàries que treballen a la zona. La desconeixença de les necessitats reals de la població afectada, la petjada ambiental pel desplaçament, l’impacte sobre les economies locals o les restriccions duaneres dels països on es vol fer arribar l’ajuda són alguns dels motius pels quals també desaconsellem les campanyes de recollida de materials.

Des de la Regidoria de Cooperació, aconsellem que l’ajuda es faci arribar a través d’aportacions econòmiques a aquelles organitzacions humanitàries amb presència a la zona. Per aquest motiu, us adjuntem el següents enllaços, on trobareu informació relacionada, així com les vies per poder fer arribar les vostres donacions.

- La Generalitat de Catalunya, ha creat una pàgina per canalitzar la solidaritat a través de les organitzacions humanitàries amb presència a la zona com a mètode més eficient per tenir un impacte positiu. El govern, també posa a disposició telèfons per atendre emergències de persones afectades pel terratrèmol del Marroc.

- Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) fan una crida als ajuntaments i les institucions supramunicipals a sumar-se a la campanya d'emergència pel procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada pel terratrèmol [...]. Per destinar fons a la campanya d'emergència, es poden fer arribar donacions tant públiques com privades.

- Des de Creu Roja, s'ha iniciat una campanya d'emergència per recolzar en les tasques de rescat i recuperació.

- De d'Intermón Oxfam, tenen obert un Fons d'ajuda d'humanitària, per cobrir amb rapidesa les necessitats bàsiques en desastres o conflictes.

-  El govern del Marroc, ha obert un canal per fer arribar fons per atendre les emergències.

Segons informació de les entitats de la ciutat:

- Les companyies àrees Royal Air Maroc i Air Arabia, han obert una campanya de col·laboració, on cada vol que es realitzi inclourà el transport de 90kg de material.