Kurdistan, Síria i Turquia
El 6 de febrer diversos terratrèmols van sacsejat el sud de Turquia, Síria i el Kurdistan. L’epicentre ha tingut lloc a les províncies d’Ekinozu i Kahramanmaras i ha afectat una àrea d’uns 400 km al voltant, que inclou grans ciutats de Turquia i el Kurdistan com Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakir on viuen prop de 12 milions de persones, de les quals més de dos milions són refugiats sirians. El terratrèmol també ha afectat el nord-oest de Síria, les províncies d’Alep, Idleb, Latakkia, Tratous i Hama, també com la regió de l’administració autònoma del nord i est de Síria-Rojava, les ciutats d’Afrin i Kobane.
La xifra de morts ocasionats pels terratrèmols ha superat els 17.500. L'última actualització del Govern turc situa el nombre de morts en 14.351 i en gairebé 64.000 ferits, així com nombrosos danys materials. Milers de persones s’han quedat sense llar a ple hivern, la zona pateix una epidèmia de còlera i les autoritats temen que el nombre de víctimes continuï augmentant, mentre van fent tasques de rescat. La situació es veu agreujada per les baixes temperatures a la regió.
Cal destacar que aquesta nova emergència es produeix en uns territoris castigats per la guerra i les agressions militars on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries i amb tendència clara a agreujar-se. Turquia acull uns 3,6 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals viuen a la zona afectada. A Síria els camps de refugiats palestins també s’han vist greument afectats.
En aquest primer moment, les organitzacions humanitàries estan donant suport als esforços de resposta immediata urgent. Davant les devastadores conseqüències del terratrèmol, i la situació d'emergència humanitària a la zona, i amb l'objectiu de ser resolutives, us deixem una sèrie d’informacions i d’enllaços que creiem que poden ser d’utilitat, però sobre tot recordar que es desaconsella recollides de material.
Tot i que les accions neixen de la bona fe i l’admirable solidaritat ciutadana, no sempre tenen un impacte positiu. Un dels perills d’aquestes campanyes és que el volum de la donació sigui tan elevat que acabi sent difícil de gestionar i sigui un destorb per les organitzacions humanitàries que treballen a la zona. La desconeixença de les necessitats reals de la població afectada, la petjada ambiental pel desplaçament, l’impacte sobre les economies locals o les restriccions duaneres dels països on es vol fer arribar l’ajuda són alguns dels motius pels quals també desaconsellem les campanyes de recollida de materials.
Des de l'Àrea de Cooperació, aconsellem que l’ajuda es faci arribar a través d’aportacions econòmiques a aquelles organitzacions humanitàries amb presència a la zona. Per aquest motiu, us adjuntem el següents enllaços, on trobareu informació relacionada, així com les vies per poder fer arribar les vostres donacions.
- Des de la Generalitat de Catalunya, es desaconsellen els enviaments d'aliments, materials genèrics i medicaments, ja que corren el risc de no respondre a les necessitats sobre el terreny i provocar problemes logístics, econòmics i ambientals. I aposta per canalitzar la solidaritat a través de les organitzacions humanitàries a terreny com a mètode més eficient i positiu, i assegurar-se que l'ajut arriba a qui més ho necessita.
- Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) fan una crida als ajuntaments i les institucions supramunicipals a sumar-se a la campanya d'emergència pel procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada pel terratrèmol [...]. Per destinar fons a la campanya d'emergència, es poden fer arribar donacions tant públiques com privades.
- A més, a la pàgina web de la Coordinadora d'ONG de Lleida trobareu el llistat actualitzat de les entitats amb qui podeu col.laborar.